Egy kis matek – Hogyan aránylik a tanuló órai munkája az otthoni munkájához?

A válasz sajnos nagyon egyszerű: A mai világban sehogy.

Mindez köszönhető a becsapós hirdetéseknek, az emberek hiszékenységének és az emberi lustaságnak (persze bennem is van bőven  😉 ).

Bármit is tanulunk az életben, komoly munkát végzünk. A nyelvtanulás ráadásul a többitől egészen eltérő tanulási folyamat. Először megértjük az alapokat, azt, ahogyan az adott nyelv felépül; ez már önmagában komplex feladat. Saját anyanyelvünket teljesen másképpen sajátítjuk el. Azt ösztönösen tanuljuk.  Azonban ez a képességünk hamar elmúlik, még kora gyermekkorunkban, utána már mindegyik nyelv csak tanult nyelv. Az iskolában sajnos anyanyelvünk szerkezetének és felépítésének tanítására nem fordítanak komoly figyelmet a legtöbb helyen, így a tanulóknak még több akadály áll az útjában. Felsős, illetve kezdő középiskolás tanulóknak fogalmuk sincsen a szószerkezetekről, a mondatról, a mondatrészekről, és még sorolhatnám. Általában még a terminológia sem ismerős. A legtöbben így állnak neki egy idegen nyelv tanulásának. 

És akkor jön a feketeleves, alany, állítmány, szórend, stb. Mind gyakorlatilag új fogalmak, ha egyáltalán a tanár hajlandó ezeket elmagyarázni. Ha nem, akkor oldja meg a tanuló, értse meg, így van, és kész. Csak legtöbben nem értik. Nem azért, mert buták, hanem azért, mert el kéne magyarázni. És ez a lényeg. Amikor a tanuló megérti, hogy mit tanul, hogy hova jut el azzal, ha az adott anyagot megérti és elsajátítja, sokkal könnyebben megy az otthoni tanulás is. Tapasztalatom szerint mindenkit rá lehet venni egy kis házi feladatra, mert nem tűnik az egész olyan bonyolultnak. Azonban, ha az ember beül a nyelvórára, és ott nem ért semmit, de reméli, hogy majd egyszer fog beszélni, a cél annyira távoli, hogy elkeseredik, és általában feladja. Azt hiszi, nem megy neki. Pedig csak jó módszerrel kis házi feladatot kellene csinálnia, gyakorolni az órán kívül. Még azt is el kell mondanom, (szintén nagyon sok éves tapasztalat alapján állítom), az otthoni, egyéni tanulás sokszorosát éri az órai munkának. És ingyen van. Szóval, ha végeznek egy kis fejszámolást, hamar kiderül, hogyan aránylik a tanuló órai munkája az otthoni munkájához.  😀 

View All

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x