19. Házi feladat és tanulás nélküli tanulás

Ez valami vicc? Van valaki, aki komolyan gondolja, hogy az átlagos képességű tanulónak ez lehetséges? (átlagos képességű mondjuk a tanulók 75 százaléka).
Alábbi cikkünkben erről olvashat.

Negyvenöt évnyi angol tanítás után azt hiszem, kijelenthetem (és biztos vagyok benne, hogy a becsületes nyelvtanárok osztják ezt a nézetet), hogy tanulás és házi feladat nélkül nem lehet megtanulni egyetlen nyelvet sem, legfeljebb csak akkor, ha a tanuló hosszú éveken keresztül jár rendszeresen tanárához, mondjuk heti 2-3 órában. De kinek van erre pénze és ideje? (Saját tapasztalat ismét, hogy vannak, akik így tanulnak meg angolul, és jól megtanulnak; van olyan tanítványom, aki több, mint tizenöt éven keresztül járt hozzám és kiválóan beszél angolul. Soha nem tanult az órákra és nem készített házi feladatot.)

Erre azonban nincsen mindenkinek ideje és pénze. Hatalmas előny ugyanakkor az, hogy manapság mindenki már kora ifjúságában valamilyen módon találkozik az angol nyelvvel, mondjuk az interneten vagy online játékokon keresztül. Sokan fantasztikus szókincsre tesznek szert bizonyos témákban (kard, pajzs, stb.) anélkül, hogy a hétköznap használatos szavakat ismernék. Nagyon sokan filmeket, sorozatokat néznek, sokszor angolul, hogy tanuljanak belőle. Ez mind előny és segítség lehet. Persze csak akkor, ha a kiejtést például sikerül helyesen elsajátítani. Olyanok is vannak, nem is kevesen, akik belecsöppennek olyan munkakörbe, hogy használniuk kell az addig passzív nyelvtudásukat levelezésre, telefonbeszélgetésekre, stb. Ez már kevésbé lehet hasznos, ugyanis folyamatosan használják helytelenül a nyelvet, és ez berögzül, mint helyes nyelvtudás. Ezért, ha később szeretnének angolul megtanulni, folyamatosan szembe találjak magukat azzal, hogy a rosszul rögzített elemeket használják. Ezekben az esetekben sok tanulásra, odafigyelésre van szükség, és persze házi feladatok elkészítésére is.

Jó hír azonban az, hogy ha a tanuló a megfelelő irányba mozdul tovább adott nyelvi szintjéről, akkor anélkül, hogy ismételnie kellene, módszerünkkel élve le tudja tenni a régi rossz berögződéseket, és fel tudja venni a megfelelő irányt a nyelv elsajátításához. Mindig a tanuló dönti el, hogy milyen szintre akar eljutni, hiszen van, akinek elég csak egy alapszintű nyelvtudás,  van olyan is, aki felsőfokú nyelvvizsgáig szeretne eljutni. A módszer azonban ugyanaz. Felépíteni a nyelvet, megtanulni az alapvető szabályszerűségeket, és nagyjából már készen is vagyunk.

Mivel másképpen tanítjuk az angol nyelvet, mint bármelyik másik tananyag és tematika, elkészítettük saját tananyagainkat is, melyeket a tanórákhoz ingyenesen adunk.

Amennyiben kíváncsi egyéni módszerünkre, és szeret olvasni, itt utána tud járni mindennek, ami fontos a módszerünkkel kapcsolatban.

View All

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x