04. A főnévi igenév

Főnévi igenév alatt az ige ‘to’-val jelzett alakját értjük általában (például: to go, to eat, to drive, stb.). Főnévi igenév lehet azonban a ‘to’ nélküli alak is (go, eat, drive), ami megegyezik az ige első alakjával. A főnévi igenévnek többféle alakja is létezik, amit a magyar nyelvben egy teljes tagmondattal tudunk csak kifejezni.

Igazság szerint ez is tipikusan olyan tananyag az angol nyelvtanulás során, amiről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tudjuk, értjük, azután kiderül, hogy ha kicsit megbolygatjuk, márpedig akár egy elégséges középhaladó szint eléréséhez meg kell bolygatnunk, elég kellemetlenné is tud válni.

Mi mindent fejezhetünk ki a főnévi igenévvel? Lássunk néhány példamondatot:

He claimed to have been told a lie. Azt állította, hogy hazudtak neki. (valakik)
I want to break free. Meg akarok szökni. / Szabadulni akarok.
The officer went down the creek to warn the people who lived there of the danger of a possible flash flood. A rendőr végigment a patak partján, hogy figyelmeztesse az ott lakókat egy esetleges villám áradat veszélyére.
She had to be calmed down. Meg kellett nyugtatnunk őt.
Don’t dare do it again! Meg ne merd még egyszer tenni!
His dog happened to be fouling on my drive when I left the house. A kutyája éppen a kocsifelhajtómra piszkított, amikor elindultam.
To cut a long story short, we didn’t accept their invitation. Hogy rövidre fogjam, nem fogadtuk el a meghívásukat.
To work more than eight hours a day is simply a suicide. Egyszerűen öngyilkosság napi nyolc óránál többet dolgozni.

A főnévi igenévnek fontos szerep jut az igék összekapcsolásánál, csakúgy, mint az ige ‘ing’-es alakjának (try to do, try doing). Erről részletesebben alábbi anyagunkban olvashatsz:

nyelvpicik_04_fonevi_igenev

Amennyiben még többet szeretnél tudni a főnévi igenévvel kapcsolatban, kérd személyre szabott anyagodat az angolnyelvsuli@gmail.com email címen.

View All

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x