14 Szótanulás, a mumus

Képtalálat a következőre: „szótanulás”

A szótanulás – mint nyelvtanulói mumus.
Miért okozza a legtöbb embernek a szótanulás a legnagyobb fejtörést?

Mert mindenki megpróbálja bemagolni a szavakat. A legrosszabb módszer az, amikor a tanuló előveszi a saját szótárát, angol szavak balra, magyar szavak jobbra (vagy fordítva), és elkezdi tanulni őket.  Rövid távú sikereket el lehet vele érni, pl. az adott iskolai tanórán írhatunk egy ötös szódolgozatot, de a hosszútávú memóriánkba biztosan nem fognak beépülni az így ‘megtanult’ szavak. (Megjegyzés: A kommunikáció folyamata során a nyelvi megnyilvánulások a hosszútávú memóriából ‘jönnek elő’.)

Egyáltalán, miért próbálunk szavakat tanulni?

1. Sajnos azért, mert ezt verték belénk a legtöbb iskolában, ez a könnyen számon kérhető tudás.

2. Valamilyen oknál fogva elterjedt az a nézet a világon, hogy az angol könnyű nyelv, és csak a szavakat kell egymás után tenni, már kész is a mondat. Ilyen értelemben szinte minden nyelv könnyű, hiszen ha a hallgató bír bizonyos nyelvi intelligenciával, kitalálja az adott szavakból és a szituációból (mert ez ugye mondatnak aligha nevezhető) azt, amit közölni szeretnénk. Ezzel csak az a baj, hogy az összes szót újra és újra meg kell majd tanulnunk, hiszen így természetesen sosem fognak beépülni a hosszútávú memóriánkba. És persze nyelvileg sem fejlődünk sehová sem. Bár vannak, akik azt vallják, hogy csak szavakat kell tanulni, a többi jön magától. Például van olyan ismerősöm, aki harminc éve úgy jelöli a múlt időt, hogy az ige elé tesz egy ‘was’-t (was go).

Mi lehet a megoldás?

A helyes sorrend betartása a nyelvtanulás során:

1. Nyelvi alapok felépítése, tehát az angol nyelv szerkezetének beépítése az agyunkba.
Arról, hogy mi a helyes sorrend, Ön hol tart és mit kellene erősítenie, szívesen adunk személyre szabott tanácsot ITT.

2. A megtanult szerkezetek begyakorlása olvasmányokon keresztül (olvasmányok lehetnek akár dalszövegek, újságcikkek, rajzfilmek, millió dolog, nem feltétlenül nyelvkönyvekre kell gondolni). Gyakorláshoz temérdek izgalmas olvasmányt készítettünk, többet közülük ingyenesen elér ITT.

Ennek eredményeképpen egyre többet tudunk beszélni, és minél többet beszélünk, annál jobban megragadnak a szavak, és minél több szó ragad meg, annál többet tudunk beszélni, illetve közölni. Tehát, igazából konkrét szótanulásra csak nagyon ritka esetben van szükség, mondjuk egy speciális nyelvvizsga előtt.

Ha az iskolában mindenképpen szavakat kell tanulnunk:

Azoknak a diákoknak, akik kénytelenek mindenképpen szavakat tanulni például iskolai szódolgozatokra azt tanácsolom, hogy ne egyszer áldozzanak a szavak megtanulására sok időt, hanem mondjuk naponta többször és több napon át kevesebb időt, mert az ismétléssel sokkal könnyebben kerülnek be a szavak a hosszútávú memóriába, mint a magolással.

View All

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x